Cinsel Terapi: Farklı kaynaklarda cinsel terapinin farklı tanımlarına rastlansa da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlıklı bir cinsel hayatı, her insanın bedensel ve ruhsal mutluluğunun önemli bir bileşeni olarak değerlendirmektedir. Cinsel terapinin amacı da tam olarak bu sağlıklı cinsel yaşamı bireylere ve çiftlere kazandırmaktır. 1960’lı yıllarda jinekolog Forscher William Masters ve araştırma görevlisi Virginia Johnson tarafından başlatılan çalışmalar sayesinde, bu alandaki ilk bilgilere ulaşılmıştır. (Dileyenler bu araştırmaların nasıl hayata geçtiğini ve dönemin Amerika’sının bu araştırmalara nasıl karşı çıktığını Masters of Sex serisinden izleyebilirler)
Cinsel Terapi Nedir sorusuna farklı terapi yöntemleri farklı cevaplar vermekle birlikte cinsel terapinin ne olduğu ile ilgili en çok kabul gören tanımlardan biri : Cinsel terapi bu alanda eğitim almış deneyimli psikologlar ve psikiyatristler tarafından cinsel sorunları olan birey ya da çiftlere uygulanan bir tür bilişsel davranış terapisidir. Yani kişiler yaşadıkları problemlerin arka planındaki düşünce ve duygu dinamiklerini öğrenip işlevsel olmayan ve hatalı düşünceleri, alternatif bilgi ve düşüncelere değiştirdikleri zaman sağlıklı ve işlevsel bir cinsel hayata kavuşmaktadırlar. İlk seanslarda taraflarla, ayrı ayrı ve ayrıntılı görüşmelerin sonunda tespit edilen cinsel sorun ya da sorunların niteliğine göre terapi süreci başlatılabilmektedir.
Cinsel Terapist Kimdir?
Cinsel terapist cinsel problemler ve tedavileri konusunda eğitim almış ruh sağlığı profesyonelidir. (psikiyatr ve psikolog) Cinsellik sadece fizyolojik bir etkinlik olmadığı için, cinsel terapiyi ruh sağlığı profesyonellerinin yapması daha uygundur. Bu alandaki uzmanı nasıl seçmeliyim sorusu sorulması gereken en önemli sorudur. Çünkü cinsellik sadece cinsel organlarla sınırlı değildir. Cinsel danışmanlık süreci bireylerin yaşadığı cinsel işlev bozukluklarının kognitif davranışsal terapi modeliyle çözülmesi sürecidir. Bu süreçte işlev bozukluğuna neden olan duygu, düşünce ve davranışlar ele alınır.
İyi bir cinsel terapistin özellikleri nelerdir?
- İyi bir cinsel terapist; cinsel terapistin öncelikle ruh sağlığı ile ilgili bir alt yapısı ve eğitimi olmalıdır.
- İyi bir cinsel terapistin; İletişim ve empati becerileri iyi olmalıdır.
- Travma konusunda eğitimi yoksa ihtiyaç duyulduğu anda bu konuda çalışan birine yönlendirmelidir.
- Sorduğunuz sorulara açıklayıcı cevaplar verebilmelidir.
- Anlayışlı ve rahat iletişim kurulabilen bir tarzı olmalıdır.
Cinsel Terapiye Hangi Durumlarda Gidilir?
Dünyanın her tarafında, her kültürden her dinden ve her eğitim seviyesinden insanlar cinsel işlev bozukluklarını yaşamaktadır. Burada önemli olan kişinin ‘ben bu durumdan rahatsızım, bunu aşmak istiyorum’ demesidir. Her insanın aşmak istediği durumun eşiği farklı olabilir. Kim çift ‘iyi-kötü bir cinsel hayatımız var ama daha iyi olsun istiyoruz’ diyebilir, kimi çift de yaşadığı problemi yıllardır yaşıyor ve bu durumun artık devam etmesini istemiyor olabilir. Sorun tamamen kişinin kendi çerçevesine ve koşullarına göre değerlendirilir.
Cinsel Terapi Kaç Seans Sürer?
Cinsel terapide seanslar çoğunlukla haftada bir yapılmaktadır. Terapi süresi ortalama 6 ile 12 seans arasında değişmekle birlikte bu süre çiftin yaşadığı cinsel sorun ya da sorunların niteliğine, kişilerin terapi alma ve sürdürmeye yönelik istek ve motivasyonlarının derecesine, ek sorunların var olup olmamasına göre artı ya da eksi yönde değişebilmektedir. Bazen çiftler tek seans gelip onlar için gerekli olan bilgiyi aldıklarında bir daha gelmeye ihtiyaç duymamaktadırlar. Bazen de terapistle uyum ve iş birliği içinde olmayan çiftler için seans sayısı artabilmektedir.
Cinsel Terapide Süreç Nasıl İşler
Cinsel terapi sürecinde; problemlerin tedavisi belli bir süreç gerektirir. İlk seansta yapılan detaylı bir öykü alma ve cinsel mit ölçeğinin doldurulmasından sonra tedavi süreci planlanır. Seanslarda neler konuşulur en çok merak edilenlerdendir. Seanslarda işlevsel olmayan ilişki tutumları varsa bunlar işlevsel hale getirilir. Rasyonel olmayan inançlar ya da cinselliğe dair ön yargılar varsa bunlar ele alınır. Haftada bir yapılan görüşmelerde partnerlere ödevler verilir, sonraki seansta yapılan ödevler değerlendirilir ve böylece adım adım tedavi süreci ilerler. Kişiye ve yaşanan problemin içeriğine göre seans sayısı değişebilir ya da genelde çift olarak yürüyen seanslar ara ara terapistin ihtiyaç duyduğu durumlara göre bireysel görüşmelere de dönebilir.
Bu seanslar;
- Cinsellikle ilgili bilgi eksikliklerinin giderilmesi,
- Mitlerin ve efsanevi bilgilerin yerine gerçekçi bilgiler edinilmesi,
- Yanlış bilgi, inanış ve davranışların değiştirilmesi,
- Cinsel iletişimin ve becerilerin arttırılması
- Kişilerin kendi bedenlerine dair algılamaların iyileştirilmesi
- Cinsel soruna özgü tekniklerin kullanıldığı egzersizlerin evde belirli sıklıkta uygulanmak üzere önerilmesini kapsamaktadır.
- Cinsel Terapide Başarı Oranı Nedir?
Cinsel Terapide başarı oranı kişiye ve probleme göre farklılık gösterse de genel anlamda değerlendirilecek olursa yüksek kabul edilebilir.
Bu başarıda bazı faktörler etkilidir:
- Terapistin bilgi birikimi
- Vaka deneyimi
- Gelen çiftin ya da danışanın sorumluluk alması ve terapi sürecine uyum sağlaması
- Danışanların cinsel terapi sürecine açıklığı